Η καταγωγή των ζυμαρικών.

Η καταγωγή των ζυμαρικών περιβάλλεται από πολλούς μύθους, καθώς χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μπορούμε πάντως να πούμε με σχετική βεβαιότητα πως οι πολιτισμοί που διεκδικούν την πατρότητα είναι 4. Ο Ελληνικός, ο Ιταλικός, ο Κινέζικος και ο Αραβικός.

Για παράδειγμα, ένας μύθος που διαψεύδεται από τα επιστημονικά στοιχεία είναι πως ο Μάρκο Πόλο έφερε τα μακαρόνια από τη Άπω Ανατολή στην Ιταλία, μετά από ταξίδι του τον 13ο αιώνα.

ancient greece pasta

Η πρώτη αναφορά ύπαρξης ζυμαρικών φαίνεται να προέρχεται απο την Ελλάδα κατά το 1.000 π.Χ. όπου η λέξη "λάγανον", που εντοπιζόταν σε κείμενα της εποχής, περιέγραφε την φαρδιά ζύμη απο νερό και αλεύρι την οποία έκοβαν σε λωρίδες όπως γίνεται σήμερα με τη "Ματσάτα" της Φολεγάνδρου. Η ζύμη αυτή, φαίνεται πως πέρασε στην Ιταλία απο Έλληνες εποίκους τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετονομάστηκε σε "laganum".

αρχαια ζυμαρικα

Από την άλλη πλευρά, αν θεωρήσουμε ζυμαρικά, τις επεξεργασμένες τροφές που είχαν ως βάση τους άλλα δημητριακά, τότε η ιστορία τους ξεκινά πριν πολλά, πολλά χρόνια. Έχουν βρεθεί υπολείμματα τέτοιων τροφών (από κεχρί) στην Κίνα, που χρονολογούνται 4.000 χρόνια πριν.

Παράλληλα είναι βέβαιο πως τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι κατόπιν, είχαν δικούς τους τύπους ζυμαρικών τους οποίους δημιουργούσαν από διάφορα διαθέσιμα δημητριακά της εποχής τους.

italian pasta drying