Το σωστό βράσιμο των μακαρονιών

Το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών είναι η βάση για τη γευστική απόλαυση που μπορούν να μας προσφέρουν. Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα απλό πιάτο σωστά βρασμένα μακαρόνια, με λίγες νότες νοστιμιάς από καλές πρώτες ύλες, ξεπερνά μια σύνθετη συνταγή ζυμαρικών αν αυτά αποδειχθούν παραβρασμένα.

Πριν δώσουμε μερικές απλές συμβουλές για το βράσιμο των μακαρονιών, αξίζει να τονίσουμε πως αναφερόμαστε σε ξηρά ζυμαρικά, καθώς τα φρέσκα ζυμαρικά είναι καλό να τα διαχειριστούμε με διαφορετικό τρόπο. Το μυστικό για σωστό βράσιμο των ζυμαρικών, είναι η επαρκής ποσότητα νερού καλά αλατισμένου, η σταθερά υψηλή θερμοκρασία του νερού, το συχνό ανακάτεμα για να μην κολλήσουν, και το έγκαιρο σούρωμα των ζυμαρικών για να μη χάσουν την ελαστικότητα και τη σκληρότητά τους.

Πάμε όμως να τα δούμε σε απλά βήματα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό. Υπολογίστε περίπου 5 λίτρα νερό για ένα πακέτο μακαρόνια 500 γρ. Το αφήνουμε να ανεβάσει θερμοκρασία και προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού.

βράσιμο ζυμαρικών

Στη συνέχεια περιμένουμε το νερό να αρχίσει να βράζει. Όχι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες, αλλά να είναι εμφανές πως έχει φτάσει σε σημειο βρασμού. Τότε ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας στο νερό προσπαθώντας να περιβάλλονται όλα από νερό. Αν βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους μπορεί να κολλήσουν, οπότε δεν παραλείπουμε να ανακατεύουμε συχνά τα ζυμαρικά μας.

σωστο βρασιμο μακαρονιων

Όταν τα ζυμαρικά μας πλησιάζουν στο χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία τους, βγάζουμε ένα δυο για να δούμε αν κρατάνε. Ο προτεινόμενος χρόνος βρασμού που αναφέρουν οι συσκευασίες είναι συνήθως ο ανώτερος απαιτούμενος, συνεπώς μπορείτε να τα αφήσετε 1-2 λεπτά λιγότερο αν κρίνετε πως είναι έτοιμα, για να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους και τη σωστή τους υφή. Σουρώνετε λοιπόν τα μακαρόνια εγκαίρως και δε χρειάζεται να προχωρήσετε σε ξέπλυμα αν θέλετε να δέσουν με τη σάλτσα που έχετε ήδη έτοιμη. Εναλλακτικά βάζετε στην κατσαρόλα λίγο λάδι ή φρέσκο βούτυρο, και τα ζεματίζετε ανακατεύοντας ελαφρά.